Un computer a trecut testul Turing. Acum, va puteti panica. Cu doi ani in urma, Eugene Goostman, de la universitatea Princeton University, programul de computer ce detine inteligenta artificiala, ce a fost costumat ca un baiat de 14 ani inteligent, a castigat concursul Turing Test, pacalind judecatorii sa creada ca digital Eugene, era o persoana cu adevarat 29 % din timpurile in care au vorbit cu ele.
In ultimul concurs, ce a fost tinut in weekend, programul Goostman, a reusit sa realizeze performanta de 33 % din timpuri, nu numai castigand competitia, dar trecand testul Turing Test oficial pentru prima data.
In anul 1950, un om de stiinta a computerului faimos, matematician si spargator de coduri, Alan Turing, s-a pozitionat intr-o foaie faimoase numita Computing Machinery si Intelligence, spunand ca pana in anul 2000 va fi posibila joaca pe computer, ceea ce se cunoaste ca jocuri imitarii, atat de bine incat un interogator mediu nu va avea mai mult de 70 % sanse sa realizeze identificarea corecta dupa 5 minute de intrebari.
In alte cuvinte, Turing a prezis ca un computer ar putea raspunde la intrebarile bazate pe techt, in asa intr-un fel incat ar putea fi confundat cu un om.
Goostman a spus ca realizarile din timpul Turing Test 2014, tinut Sambata la societatea roiala in Londra. S-a intrecut cu 4 alte supercomputere. Toate trebuiau sa tina o conversatie de 5 minute bazata pe tastatura cu judecatorii. Potrivit universitatii de citit, niciunui programator nu i s-a oferit subiecte sau intreabari de inainte.
Insa Goostman nu este realizat sa stie raspunsul la fiecare intrebare. Producatorul Vladimir Veselov a explicat filozofia programarii. Acesta spune ca Goostman poate sustine ca stie orice, dar varsta sa face foarte rezonabil faptul ca sa nu stie chiar totul. Acesta a petrecut foarte mult timp sa dezvolte un personaj cu o personalitate ce poate fi crezuta.
De aceea, se pare ca in curand inteligenta artificiala o va egala pe cea reala.