pastele in filipinepastele in filipine
pastele in filipine
Pastele in Filipine

Cu totii stim traditiile romanesti de Paste, chiar daca le punem in aplicare mai mult sau mai putin. Insa cum sta treaba in alte tari?

In Filipine, de exemplu, are loc Festivalul Moriones in Marinduque, in care sunt evocati soldatii romani si scena crucificarii. In Pampanga satenii participa la un act de auto-flagelare, iar unii sunt rastigniti pe cruce.

In Australia se obisnuieste ca prin casa si gradina sa se ascunde oua vopsite, iar apoi membrii familiei pornesc in cautarea lor. Dupa aceasta activitate se aseaza la masa, servind produse ca friptura de miel, de vita sau de pui cu legume prajite. Desi au si ei iepurasi de ciocolata, in ultima perioada, au devenit populari bilbies de ciocolata, acesta fiind un animal nativ Australiei, care este pe cale de disparitie.

In Franta, incepand cu Vinerea Mare si pana in Duminica Pastelui, clopotele nu mai bat, reprezentand un semn de doliu pentru rastignirea lui Iisus. Ca in Australia, si aici se ascund oua, de obicei de ciocolata, pentru a fi gasite apoi de copii.

In mai multe state din Africa, de Paste bisericile sunt decorate cu Vitenge si Kanga; acestea sunt haine facute sub forma de fluturi, flori, copaci sau banane. Acestia canta imnuri crestine acompaniate de batai de tobe si kigelegele (sunete de inalta frecventa, realizate de femei). In urma mesei de Paste, se organizeaza dansuri in afara bisericii.

Nu stiu cati oameni stiu asta, insa multe dintre ritualurile crestine isi au radacinile in traditiile evreiesti. Evreii nu-l recunosc pe Iisus ca fiind Mesia trimis de Dumnezeu, asa ca ei sarbatoresc Pastele evreiesc, simbol al exodului evreilor de sub captivitatea faraonilor. Insa, dupa cum Iisus este strans legat de aceasta zona, sunt si foarte multi crestini aici, iar numarul turistilor este foarte mare in fiecare an. Aici au loc procesiuni care urmaresc drumul pe care Iisus l-ar fi facut spre Golgota.

In Olanda, Pastele se sarbatoreste prin carnavaluri, acestea precedand perioada de post. In timpul acestora, olandezii participa la o suita de petreceri, baluri mascate si parade, iar in fiecare oras este ales Printul Carnavalului, caruia i se inmaneaza cheile localitatii. In prima zi de Paste se ia masa in familie, de pe aceasta nelipsind „Paasbrood”, o paine dulce care are in alcatuire struguri si stafide. Suna delicios!

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *