adrenco

adrencoAtunci cand au fost inventate primele tipuri de vopsea, intrebuintarea acestora era in mare doar pentru exprimarea mesajelor si a expresiilor in arta. In ziua de azi, cu ajutorul evolutiei tehnologiei, exista o multime de variabile disponibile pe piata, fiecare dintre acestea avand cate un scop bine definit.

Vopseaua in trecut si in ziua de azi

Vopselele sunt emulsii ale diferitelor feluri de pigmenti, solventi, aditivi si lianti, care sunt aplicati unui substrat, care formeaza un strat aderent pana la uscare. Asemenea vopseluri sunt folosite pentru protejarea si decorarea anumitor substante. Inapoi in trecut, acestea erau fabricate din materiale organice regasite in natura si erau folosite in mod separat, pana cand o substanta gumata era adaugata mai tarziu pentru aderenta. Plantele, fructele, uleiurile si alte materiale naturale erau folosite pe atunci pentru crearea acestor vopseluri.

In zilele noastre, aceste tipuri de vopsea sunt fabricate folosindu-se in procesul de creare a lor de o multime de amestecuri chimice si sintetice pentru a ne oferi paleta de culori si proprietatile specifice pe care le cunoastem in ziua de azi. In ceea ce priveste vopseaua, exista mai multe tipuri, forme, culori si intrebuintari ale acesteia.

Componente ale vopselei

Fiecare vopsea consta intr-un mix de patru componente in ratii diferite in functie de trasaturile de baza: pigmenti, lianti, solventi si aditivi. Pigmentii sunt insolubili, niste particule de mici dimensiuni care ofera vopselei culoarea si opacitatea dorita.

Acestia ar trebui sa asigure culoarea sau nuanta necesara vopselei in cauza, sa ascunda substraturile si straturile anterioare de vopsea, sa imbunatateasca rezistenta stratului de vopsea, sa reduca luciul, sa nu se schimbe in functie de temperaturile capricioase, sa fie non-toxici si non-corozivi. De asemenea, trebuie sa reziste in  fata deteriorarilor provocate de soare si de fum.

Liantii dintr-o vopsea lavabila trebuie sa mixeze particulele de pigment impreuna si sa le retina la suprafata. Acestia pot fi regasiti sub forma de poliester, acrilice, viniluri, rasini naturale, uleiuri sau alchidice. Solventii dintr-o vopsea sunt folositi individual sau impreuna cu alcoolul si alcoolul eteric  pentru a forma niste rasini solubile in apa. De cele mai multe ori, solventii sunt disponibili la preturi scazute, nu au miros, nu sunt toxici si nu sunt nici inflamabili.

Aditivii sunt acele substante care sunt adaugate in cantitati mici pentru a modifica sau imbunatati proprietatile vopselei de finisaj. Luciul sau glazura este o forma de aditiv folosit pentru cresterea transaluciditatii. Oricum ar fi si orice ai alege pentru casa ta in materie de vopsea, ar fi bine sa vezi pentru ce anume iti trebuie si ce culoare este cea mai potrivita pentru o anumita zona.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *