Sub o forma de gluma spunem ca munca ne omoara incet si sigur asta pentru ca ne limiteaza timpul, pentru ca nu putem sa ne bucuram de o zi insorita in parc pentru ca avem munca in birou; nu mai avem timp sa ne facem tabieturile si placerile. Insa conform studiilor muna ne mentine tineri. Suntem in forma si mai fericiti se pare intr-o nota comparativa cu cei fara job sau in somaj.

Se crede ca ceea ce se coreleaza cu lipsa unui loc de munca reprezinta stres, lipsa fondurilor financiare, de unde si  o imprimare a stresului in ADN. Si mai exact prin masurarea telomerilor se poate stabili acest nivel, aceasta stare. Ce sunt de fapt telomerii? Se gasesc in structura ADN-ului, la capatul cromozomilor. Cand acestia sunt mai scurti este semn clar de boala, de sanatate subreda. Exact ceea ce s-a descoperit la acei barbati care si-au intrerupt activitatea pe o perioada de 2-3 ani.

Luand totul logic este mai putin frustrant si ingrijorator sa iti pierzi slujba cand esti aproape de pensionare decat cand abia incepi sa mergi pe drumul vietii, cand intemeiezi o familie si construiesti la propriu si la figurat. Este momentul cel mai solicitant cand ai nevoie de casa, masina, de intretinere a unui copil etc.

Un astfel de studiu a scos in evidenta faptul ca lipsa unui loc de munca incepand chiar la varsta tineretii inseamna un plus de vitalitate, de a fi un om sanatos, asta pe langa implicatiile financiare. Situatia opusa aduce o sanatate precara, de unde si nevoia de a promova nevoia unui loc de munca. Americanii spre exemplu au o „traditie” in modul de educare a tinerilor pe care ii indeamna la munca inca de la varste fragede pe perioada vacantelor sau prin inducerea nevoii de a fi pe picioarele proprii, de a pleca din casa parintilor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *