Din batrani stim ca unele lucruri nu ar trebui spuse, ca un gand rau ar trebui combatut si asta nu numai din perspectiva faptului ca educatia ne indica anumite principii. Traditiile, superstiile fac ca pentru varii situatii mai ales cele puse pe seama destinului sa gasim explicatii. Ghinionul ar trebui sa te fereasca si daca asta nu se intampla este clar ca ai gresit cu ceva. Sa bati in lemn. Este ceea ce urmeaza un gand de genul “doamne fereste sa se intample asta”.

De ce fac oamenii asta? E ca si cand ar cere in plan simbolic ca un anumit lucru sa nu se concretizeze. In plan psihologic este o oarecare incredere in ceva de vreme ce unele fapte nu le putem controla. Cert este ca dorim sa credem in ceea ce vedem nu in ceva presupus. In plan simbolic se poate corela si cu ideea de a produce acel zgomot ce ar putea speria spiritele rele.

Explicatia stintiifica vine sa confirme de fapt ca un astfel de comportament spre exemplu este ceea ce ne poate tine departe de probleme, de ghinion. Sa arunci sarea peste umeri sau sa bati in lemn cu gandul ca nu vei supara soarta intr-un fel sau altul sunt doar doua exemple. Chicago Booth School of Business a fost locul unde acest studiu a scos la iveala cum obiceiuri simple te pot ajuta. Sa fie puterea gandului bun? Asta pentru ca dupa ce au “cobit” si au urmat anumite actiuni de acest gen participantii au considerat ca au facut ce le-a stat in putinta pentru a diminua un ghinion. Pana si reprezentarile lor in imagini s-au dovedit a fi mai optimiste fata de cei care au nu au facut gesturile in cauza. Cat de profund sa fie totul? Cat de profund poate gandi o persoana, gasind voia buna si calmul psihic in actiuni de acest gen.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *