Trebuie sa gasim o motivatie pentru munca si in cele mai multe dintre cazuri partea financiara este cea care primeaza. Cand vorbim la un nivel inalt se gaseste motivatia in placerea domeniului, in ideea de a merge mai departe ca o mandrie a succesului, al afacerii pe care o conduce. Insa intr-o oarecare masura depind unii de altii, angajatii de angajatori si inversul situatiei.
Cu diferite motivatii care sa aduca un plus pentru ambele parti poate ca a mari salariile este ceea ce prea putini se gandesc sa faca. Insa Henry Ford a demonstrat ca asta poate deveni o solutie cu mult mai buna. Cum a considerat acesta ca se poate mari productivitatea companiei? Prin motivatie, marind salariile angajatilor si mai mult decat atat scazand o ora din timpul de munca.
Cum a putut o astfel de metoda sa aduca beneficii? Caci primul gand il reprezinta costurile suplimentare la salarii mai ales cand timpul de munca se redusese cu o ora. De fapt gandind pe termen lung este vorba de un pas indraznet insa sigur care aduce succes. Cel putin asta dovedeste povestea lui Henry, cel care a cladit imperiul Ford. Ca drept urmare a ceea ce acesta a gandit angajatii au devenit mai seriosi, au continuat sa lucreze fara sa isi doreasca sa schimbe locul de munca, ca sa nu mai spunem despre entuziasmul acestora caci satisfactia in raport munca-timp- bani era una vizibila.
Ca o urmare metoda de motivare a dus pana si la costuri reduse cu personalul caci s-au exclus costurile in ceea ce priveste instruirea de exemplu a celor care erau proaspat angajati. Pastrand deci o constanta din acest punct de vedere beneficiile s-au reflectat pe termen lung. Crescand calitatea vietii pentru ca angajatii Ford isi permiteau mai multe, cu o conditie mai buna la munca exemplul de succes al lui Henry este un caz totusi departe de ceea ce multi angajatori ar intentiona sa faca.