rift

riftUn rift cu o dimensiune mai mare de 56 de kilometri din desertul Etiopiei, probabil ca va da nastere unui nou ocean in cele din urma, sustin oamenii de stiinta. Riftul, cu o latime de sase metri in prezent, si-a facut aparitia in anul 2005 iar unii geologi sunt de parere ca aceasta ruptura din pamant va da nastere unui nou ocean. Aceasta teorie a fost intens controversata, iar riftul nu a beneficiat de studiile necesare.

Cu toate acestea, exista un nou studiu care implica o echipa de oameni de stiinta internationali, a ajuns la concluzia ca procesul care da nastere riftului este aproape identic cu cel care are loc pe fundul oceanelor, aceasta fiind o idee care ar putea explica viitorul regiunii in cauza.

Aceeasi activiate de rift este cea care este responsabila de ruptura din Marea Rosie. Folosind date seismice colectate din anul 2005, oamenii de stiinta au reusit sa reconstruiasca evenimentul in ideea de a demonstra ca ruptura s-a deschis in numai cateva zile. Dabbahu, un vulcan din partea de nord a riftului, a erupt prima data, dupa care magma a urcat la suprafata pamantului in mijlocul riftului si a inceput sa contribuie la ruptura pamanului in mai multe directii.

Procesul de formare al riftului

”Stim deja ca fundul marii este format printr-un proces similar a intruziei magmei in rift, insa nu am stiut niciodata ca o lungime atat de mare a riftului ar putea fi datorata acestei cauze”- sustine Cindy Ebinger, profesor de soluri si stiinta mediului de la Universitatea din Rochester, dar si co-autorul studiului. ”Ideea generala a acestui studiu este aceea de a afla daca ceea ce se intampla in prezent in Etiopia este o situatie asemanatoare cu procesele care au loc la fundul oceanelor, fiind aproape imposibil pentru noi sa coboram pana in abis si sa studiem intregul proces. Stim ca, daca am stabili acest lucru, atunci Etiopia ar fi , in esenta, un laborator unic si superb- asemanator cu scoarta oceanelor.”

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *