freelancer

A avea libertate de actiune si a lucra dupa propriul program reprezinta lucruri pe care multi dintre angajati le cauta. Nu de fiecare data joburile ofera insa astfel de lucruri, motiv pentru care unii aleg calea freelancingului. Domeniile in care se poate activa ca freelancer pot fi cele de consultanta, de marketing, cercetare, traduceri, design, scris si editare sau multe altele. Exista insa atat avantaje cat si dezavantaje de a fi freelancer.

Principalul avantaj de care se bucura un freelancer este programul flexibil. Nu mai exista acea rigiditate a programului de 8 ore, zilnic. Un freelancer isi permite sa doarma mai mult intr-o dimineata sau chiar sa nu lucreze o zi intreaga – poate recupera usor, daca stie sa isi organizeze timpul.

Munca de freelancer presupune de asemenea confortul de a lucra de oriunde iti doresti. Poti face asta de acasa, din pat sau de la birou, intr-o cafenea sau orice alta locatie, fara sa mai fii constrans a sta la un loc de munca fix, sub supravegherea sefilor.

In cazul in care nu vrei sa lucrezi pentru un anume client, pur si simplu il refuzi. Ca freelancer ai aceasta optiune, spre deosebire de un angajat cu contract de munca ce nu poate sa nu respecte ordinele superiorilor. In plus, proiecte multiple inseamna si castiguri mai mari, freelancerul fiind cel care negociaza pretul direct cu clientul si nu prin intermediari.

Exista, totusi, o serie de neajunsuri. Printre cele mai importante se numara faptul ca la un job cu contract de munca ai un venit fix, garantat lunar. Ca freelancer, daca nu iti gasesti clienti, nu produci absolut nimic. Nesiguranta aceasta financiara parca mai umbreste din avantajele de a fi propriul tau sef.

Ca freelancer trebuie de asemenea sa fii un foarte bun organizator. Trebuie sa stii cum sa iti gestionezi timpul si iei singur deciziile – prin urmare ai nevoie de atentie sporita. Daca devii distras risti sa iti pierzi foarte usor clientii, implicit sursele de venit. Fara indoiala munca de freelancer are parti bune si mai putin bune, insa cei care reusesc sa se descurce o fac doar prin forte proprii.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *