Skip to content

Pastila de a doua zi

Un studiu recent facut la Institul Guttmacher din Statele Unite (institut care se ocupa in totalitate cu planificare familiala) a aratat ca aproape 50% din toate sarcinile din toate sarcinile din lume sunt neintentionate, o mare parte a acestora sfarsindu-se cu un avort. Ba mai mult, in Statele Unite, una din trei femei a facut cel putin un avort pana la menopauza. Acelasi studiu arata ca femeile care nu au folosit metode contraceptive si au fost active sexual, au avut o sansa de 85% sa ramana insarcinate in anul respectiv.

Traim intr-o lume in care dispunem de nenumarate metode contraceptive. „Pastila de a doua zi” sau „pastila de dupa” este una dintre aceste metode de contraceptie si a fost aprobata pentru comercializare fara nici un fel de prescriptie. Asta reduce riscul si frica prin care femeile, dar si partenerii lor, trebuie sa treaca dupa ce au avut parte de contact sexual neprotejat. Pastilele de dupa folosesc hormoni pentru a preveni o sarcina nedorita, prin faptul ca stopeaza eliberarea ovulului sau eliberarea acestuia in trompele uterine. De asemenea, pastila de a doua zi impiedica sperma sa ajunga in colul uterin, astfel fertilizarea nefiind posibila.

Banuiesc ca te intrebi care e cel mai bun mod de a folosi pastilele de a doua zi astfel incat sa furnizeze efectul dorit, prevenirea unei eventuale sarcini nedorite. Expertii in mijloacele de contraceptie recomanda sa aveti mereu prin preajma pastile de dupa, in special daca sunteti activi sexual. Contraceptia de urgenta ar trebui sa fie administrata in cel mai scurt timp posibil dupa ce ati avut parte de sex neprotejat. Studiile arata ca spermatozoizii pot supravietui in organismul unei femei pentru cinci zile dupa un raport sexual, asadar fiind nevoie de o atentie sporita. Daca esti femeie si ai luat pastila de dupa, nu trebuie sa te alarmezi in cazul in care ciclul menstrual ti-a venit mai repede sau mai tarziu decat era normal. Daca insa menstruatia intarzie cu sapte zile fata de termenul limita, ar trebui sa contactezi un medic pentru un test de sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *