muzica

muzicaAerul care se misca in interiorul unui violoncel este ceea ce ii ofera acestuia muzica sa. Corpul unui instrument muzical, cum ar fi in cazul unui trombon sau a unei vioare, nu este lucrul care produce sunetul. De fapt, este vorba despre coloana vibranta de aer din interiorul instrumentului care produce ceea ce auzim la exterior. Oricum, forma si dimensiunea unui instrument muzical determina sunetul pe care il scoate.

Doar undele de sunet care intra in acel lucru sunt auzibile. Acestea sunt valurile care rezoneaza cu instrumentul. Undele de muzica care nu-si au locul intr-un instrument sunt pur si simplu pierdute. Poti vizualiza acest fenomen prin imaginarea unui copil pe un leagan. Dupa ce ai inceput procesul de leganare, scranciobul gaseste un ritm natural, o frecventa anume. A incerca sa impingi mai tare de acest leagan pur si simplu va intrerupe procesul de leganat.

Tuba rezoneaza la frecvente foarte joase. De aceea, aceste instrumente produc niste zgomote joase si adanci. O piculina, cu deschiderea sa mica si ingusta, rezoneaza in mod natural la frecvente ma inalte si mai tari. Astfel, cei care creeaza aceste instrumente tin proprietatile de rezonanta foarte bine in minte in timp ce proiecteaza fiecare tip de instrument muzical.

Suspenda o coarda intre doua puncte, trage-o strans si apoi plesneste-o cu degetul. Vei produce un sunet auzibil. Ia o coarda similara, monteaz-o la o chitara si apoi trage de ea. Din nou, vei auzi un zgomot, insa de dat aceasta va fi mult mai mare si mai inalt. Tocmai ai experimentat un aspect al vibratiei fortate. Cu cat mai mare este suprafata unui obiect pe care il lovesti, cu atat mai mare contact va avea asupra mediului in care se afla, in cazul acesta aerul. Acest fenomen se numeste vibratia fortata pentru ca aerul este fortat de catre un instrument sa vibreze la o frecventa care nu este a lui.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *