Deserturile ofera cele mai mari mistere ale lumii, atat naturale cat si provocate de oameni. Orase moarte lipsite de istorie, monumente care reprezinta cunostinte avansate, artefacte anormale dar si multe altele, sunt doar cateva dintre enigmele care asteapta sa fie rezolvate.
Cercurile din Namibia
In desertul Namibiei, milioane de astfel de cercuri descriu peisajul desertic. Marginile acestor cercuri sunt „captusite” de iarba, insa in centrul lor se pare ca nimic nu creste- nici macar atunci cand este adaugat sol fertilizat. Misterul care inconjoara originea acestor cercuri naturale a inspirat o multime de teorii de-a lungul timpului, dar niciuna nu a reusit sa multumeasca comunitatea stiintifica. Unele sugestii sugereaza ca cercurile ar fi aparut ca activitate a termitelor, a strutului sau a zebrelor, dar si a plantelor toxice sau a gazului subteran. Astfel de cercuri ocupa peste 1800 de kilometri si se intind in provincia Cape din Africa de Sud. Un aspect foarte important care indica organizarea este ca acestea nu se suprapun niciodata, determinand ca oamenii de stiinta sa creada ca cercurile se afla intr-o concurenta unele cu altele.
Mormantul ciudat
In valea Regilor, in acelasi loc unde au fost descoperite ramanasitele lui Tutankhamon, un mister vechi de 3000 de ani a aparut la lumina. In anul 2005, o camera din calcar simpla a fost descoperita accidental sub magaziile unor muncitori. Acesta a fost gazda a peste 28 de camere enorme si morminte. Sicriele descoperite aici au fost atent sigilate, unele fiind impodobite cu chipuri galbene. Totusi, se pare ca niciun sicriu nu avea in componenta sa vreo mumie, iar in schimb, acestea au fost umplute cu piese de ceramica, roci, sigilii, lemn sau natron- substanta puternica folosita pentru a usca mortii. A fost oare acesta un mormant menit sa pacaleasca pe cei din jur? Chiar daca ar fi un mormant fals, aici s-au descoperit mai multe inscriptii regale dar si obiecte de o valoare inestimabila.
Ruinele siriene
Exista ruine in Siria care sunt mai vechi decat piramidele. Acestea reprezinta ultimele ramasite ale unui oras misterios, care se afla odata la o distanta de 80 km de ceea ce este astazi Damasc. Fondat in urma cu 5000 de ai, chiar si orasul antic al Damasc este relativ tanar cu aceste ruine.