Am ajuns sa traim in momentul in care un rau se poate transforma intr-un vartej de apa tulbure, in momentul in care o tornada isi poate schimba uimitor directia sau in acela in care mai multe planete sunt atrase una de cealalta din cauza gravitatiei. Nimic din ce ar putea sa mai apara nu ar putea sa ne mai surprinda.
E haos. Cu toate ca majoritatea oamenilor recunosc haosul atunci cand il vad, se pare ca nu exista o definitie unica si universala a haosului din punct de vedere matematic. In prezent, oamenii de stiinta au incercat o noua modalitate matematica care sa descrie sistemul haotic.
Noua definitie, propusa de matematicianul Brian Hunt de la Universitatea din Maryland, sustine ca aceasta ar putea fi ideea care ar putea identifica pericolul haosului din anumite situatii.
Teoria haosului sau teoria sistemelor complexe reprezinta un domeniu al matematicii si al fizicii moderne care descrie comportamentul anumitor sisteme dinamice neliniare, a acelor sisteme care prezinta fenomenul de instabilitate numit sensibilitate fata de conditiile initiale, din cauza caruia comportamentul lor pe termen relativ lung este imprevizibil, adica haotic. Sistemele complexe sunt sistemele care contin atat de multe elemente in miscare incat e nevoie de un calculator care sa calculeze toate posibilitatile de interactiune. Acesta e motivul pentru care Teoria Haosului a aparut abia la sfarsitul secolului XX.
Regulile haosului
Hunt, impreuna cu echipa sa de cercetare, a incercat sa rezolve problema haosului. Astfel, echipa a dezvoltat o definitie a haosului care pare a fi inselator de simpla si bazata pe similaritatea cu entropia, sau tendinta inerenta a lucrurilor din Univers de a trece de la ordine la dezordine. Acestia au descoperit ca, in cazul unui numar entropic pozitiv- numit si expansiune entropica- sistemul ar putea deveni haotic, in timp ce o extindere entropica de ordine 0 nu este definita ca fiind haotica. In esenta, noua metoda permite oamenilor de stiinta sa isi dea seama rapid de tendinta in care lucrurile devin dezordonate intr-un abis imprevizibil.