Oamenii care sustin ca dorm cinci sau mai putin de cinci ore pe noapte ar trebui sa fie evitati, asemeni fumatorilor, din cauza prejudiciului care poate sa apara din cauza lipsei de somn, sustin oamenii de stiinta.
Profesorul Russel Foster, neurolog la Universitatea din Oxford, sustine ca lipsa de somn este daunatoare pentru sanatate, iar o multime de functii cerebrale pot avea de suferit din cauza acestui lucru. Oamenii de stiinta au analizat persoanele care lucreaza in ture, si au descoperit ca acest lucru grabeste procesul de imbatranire si are o legatura cu cresterea riscului pentru cancer, boli de inima si diabet de tip II.
Astfel, profesorul Foster sustine ca trebuie sa ne schimbam atitudinea fata de o noapte de somn. Exista oameni care se lauda: „Am dormit numai cinci ore azi-noapte”, insa un astfel de comportament nu ar trebui incurajat. Lipsa de somn este o actiune similara cu fumatul, deoarece poate da nastere unor afectiuni asemanatoare cu cele care apar in urma fumatului. Astfel, neurologii sustin ca privarea de somn ar putea provoca riscuri imense nu numai la locul de munca- cum ar fi nevoie de asistenta medicala sau chiar pierderea locului de munca, ci poate determina si pericole mai evidente care ar putea deteriora calitatea deciziilor pe care le luam.
Ce putem pati dupa o perioada de nesomn
Lipsa de somn este legata de anumiti factori, cum ar fi tulburarea metaboismului sau cresterea nivelului de cortizon- hormonul stresului – care pot conduce la cresterea tensiunii arteriale si implicit la un risc fata de accidentul vascular cerebral.
De asemenea, lipsa de somn provoaca o crestere a riscului fata de obezitate. Multe studii au sugerat ca exista o legatura intre somnul insuficient pe termen lung si obezitate. Un alt studiu din 2012 a demonstrat ca lipsa somnului ne face sa mancam mai mult si ca, dupa doar cinci nopti de somn insuficient, ne ingrasam cu aproape un kilogram.