Skip to content

Lipsa de somn aduce probleme

Somn scazutStudiile au afisat ca stand treaz toata noaptea, fiind treaz mai mult de 17 ore, te poate lasa cu reactia de raspuns a unei persoane intoxicate cu aclool in sange mai mare decat 0.5. Acest lucru te face un pericol definit pentru tine si cei din jurul tau. Desigur aceasta lipsa de control fizica si mentala nu se intampla pur si simplu la sub 8 ore. Pentru fiecare ora pentru care stai treaz, iti scade abilitatea de a te concentra si a face cva in ziua ce va urma.

Somnul insuficient poate rezulta intr-un ciclu hormonal incomplet. Acest lucru inseamna ca, corpul tau nu poate produce hormoni din timpul zilei, cum este cortizolul si adrenalina, cand are nevoie de ele. Ca rezultat, depinzi de stimulanti pentru a te ajuta sa mergi ma ideparte si te trezeste dintr-o alta noapte de somn slab. Nu poti scapa intotdeauna obosit, dar ciclul programat intotdeauna pe care l-ai facut pentru tine.

Un simptom a acestui ciclu „obosit dar folositor” este a nu te simti infometat dimineata, sau sa simti greata cand mananci micul dejun. Niciodata nu mi-am imaginat ca aceasta este o modalitate de a salva timp si calorii, mancarea pe care o mananci prima data iti stimuleaza metabolismul si ajuta in detoxifiere. Fara un mic dejun bun pentru a-ti alinia stomoacul, nu ai energie si mananci putin tot restul zilei.

Un ciclu de somn slab cauzeaza ca si corpul tau sa creeze modele care iti permit sa te descurci cu somnul in desfasurare a stilului de viata agitat. Unul din aceste modele este o eliberare excesiva a hormonului de stres, cum este cortizolul, in special in dupa amiaza. Hormonul de stres iti permite sa mergi mai departe, dar sunt si acei hormoni care te tin treaz noaptea si ceea ce este mai mult, ii ofera corpului tau un semnal de a stoca grasimea. Si acest lucru se intampla indiferent de cat mananic si exersezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *