Boala Lyme este o afectiune infectioasa care se transmite prin muscatura capuselor infectate de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi. Majoritatea persoanelor care sunt muscate de capuse nu contacteaza boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o capusa infectata creste pe masura ce trece mai mult timp de la momentul muscaturii. Aceasta afectiune mai poate fi gasita si dupa denumirea de „boala celor 1000 de fete”, datorita faptului ca simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli, reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la un om la altul.

De cele mai multe ori, boala Lyme este tratabila cu antibiotice, in special atunci cand infectia este diagnosticata si tratata precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.

Cei mai multi oameni pot avea o recuperare completa, urmand un tratament cu antibiotice, dar intre 10-20% dintre pacienti declara simptome ale afectiunii Lyme.

Numarul persoanelor care sufera de aceasta boala a suferit a crestere impresionanta in ultimii ani, in Statele Unite ale Americii. In anul 1995 au existat 11.700 de cauzri confirmate, iar in anul 2013 au fosst confirmate aproximativ 27.000 de astfel de cazuri, dar si alte 9000 de cazuri nedeclarate oficial. Valorile temperaturilor determina nu doar cresterea persoanelor cu boala Lyme, capusele mutandu-se in zone tot mai nordice, ci si a timpului in care capusele se hranesc.

Capusele sunt cunoscute de a se extinde in mai multe directii, astfel ca, unele „migratii” nu pot fi corelate cu schimbarea valorilor climatice. Cercetatorii sunt preocupati de problema cu care schimbarile climatice afecteaza capusele si raspandirea acestora. De asemenea, acestia sustin ca, in conditiile unui climat extrem, capusele ar putea sa moara, afectandu-le durata sezonului de crestere.

Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boala Lyme, potrivit datelor de la Centrul europeran de prevenire si control al bolilor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *