idei Stapanul Ineleloridei Stapanul Inelelor

Cred ca nu exista om in aceasta lume caruia sa nu ii placa sau sa fi vazut cel putin o data filmul Stapanul Inelelor, ori macar sa fi citit cartea sau seriile cu acelasi nume. Multa lume este fana acestor serii si a vizionat si filmele, dar si citit cartea, insa multi fanatici exista de asemenea si vin cu o gramada de idei mai ciudate legate de crearea personajelor sau situatiilor din carte si din filme.

Se spune asadar ca Tolkien, cel care a scris cartile  s-ar fi inspirat din surse religioase si ar fi reprezentat in catile sale motive inspirate din religie sub forma unor scene cu subinteles. O teorie sustine ca Frodo ar reprezenta figura Mantuitorului si ca pana si painea Lembas din film (cea creata de elfi si care era mai deosebita) ar reprezenta in gandirea lui Tolkien anafura de la Sfanta Euharistie.

Aceste teorii posteaza de asemenea pe Sauron drept figura Satanei de la Mijlocul Pamantului  si ca Iluvatar este Dumnezeu. Nu prea are sens aceasta idee aici pentru ca Morgoth (stapanul intunericului in creatia lui Tolkien) ar fi un mult mai bun candidat pentru rolul Diavolului in universul autorului-daca ar exista o asemenea paralela in primul rand. In timp ce Tolkien a fost un catolic devotat,  nu au existat eforturi speciale din partea lui de a introduce vreo anumita parte de eveniment religios sau loc in universul sau mitologic.

Tolkien a sustiut mereu faptul ca munca sa nu era nimic altceva decat o alegorie cu final deschis (deschisa la interpretari din partea fiecaruia), insa asta nu a oprit o gramada de lume de la a specula in legatura cu ceea ce a insemnat si inseamna munca sa si ce anume a inspirat o asemenea saga. Multi oameni care stiau ca acesta a luptat in Primul Razboi Mondial  le-a placut sa sustina ca acsete serii au fost o alegorie despre acest razboi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *