Atunci cand iti doresti sa incepi un antrenament la sala cu greutati, ar fi mai bine sa iti asculti corpul si mintea in loc de a te axa pe calendar si in ce data te afli. Mereu vei ridica tipul de greutati potrivite pentru corpul tau daca, de ultimele dati cand ai exersat la sala, ai putut ridica acele greutati fara probleme. Opus acestui lucru, daca iti este prea usor si nu simti nici febra musculara atunci cand performezi cu anumite aparate de fintness sau greutati, atunci inseamna ca acestea sunt prea usoare su nu te vor ajuta deloc sa iti modelezi trupul mult visat.
Pentru a evita a te rani, asigura-te ca vei ridica totusi si greutati mai usoare intr-o maniera usoara si controlata. Expertii in fitnes recomanda ca persoanele care ridica greutati ar trebui sa foloseasca o numartoare de doua secunde intre ridicari pentru a evita performarea repetitiei acelorasi tipuri de exercitii cu greutati prea rapid. Repetarile care sunt efectuate prea rapid se bazeaza de obicei pe moment si nu pe forta musculara si pot cauza in cele din urma leziuni corporale sau musculare.
A-ti seta anumite scopuri si obiective in traiectoriul tau de antrenament cu greutati este un must daca tu iti doresti sa obtii cele mai bune rezultate atunci cand ridici greutati. De fapt, setarea obiectivelor este un pas important atunci cand vine vorba despre stabilirea unui protocol pentru numarul de seturi si de repetitii efectuate in timpul unui antrenament la sala cu aparate sau cu greutati.
Se sugereaza ca indivizii care ar dori sa isi creasca masa musculara ar trebui sa efectueze de la 3 la 6 seturi de repetitii in cadrul fiecarui exercitiu inclus in antrenamentul acestora. Opus acestui lucru, cei care isi doresc sa isi creasca forta musculara ar trebui sa efectueze de la 2 la 3 seturi de cate 10 si pana la 15 repetitii a exercitiului cu greutati in cauza.