Un studiu sustine ca, pe masura ce schimbarile climatice sunt responsabile de incalzirea unor portiuni enorme ale Pamantului, topirea ghetii ar putea provoca, de fapt, o racire a continentului European. In ultimii 30 de ani, nivelul de gheata din marile Islandei si Groenlandei- regiuni cheie in regularizarea sistemului climatic european- s-a redus semnificativ. Oamenii de stiinta cred ca aceeasta pierdere de gheata va afecta curentii calzi ai tropicelor, cum ar fi Gulf Stream, care este raspunzator de intretinerea vietii la latitudini foarte mari in Europa. Faptul ca activitatea acestui curent va fi intrerupta, va conduce la temperaturi mai scazute in Europa de Vest.
O Europa calda are nevoie ca Oceanul Atlantic de Nord sa fie rece, iar faptul ca acesta se incalzeste, ar putea determina scaderea temperaturilor in Europa. Expertii sustin ca disparitia ghetii Arctice va conduce la o reducere a frigului si a apei mai dense- generata de procesul cunoscut sub denumirea de convectie oceanica- si va curge spre sud, alimentand Curentul Golfului. Daca aceasta convectie scade, Gulf Stream ar putea sa fie slabit, reducand in acest fel incalzirea atmosferei. Curentii Atlantici sunt cei mai importanti curenti care dau sansa intretinerii vietii in Europa Nordica, deoarece o cantitate foarte mare de caldura de la tropice curge spre Atlanticul de Nord.
Gulf Stream sau Curentul Golfului
Este un curent oceanic cald de suprafata in nordul Oceanului Atlantic. Oceanografii il denumesc „Curentul Nord-Atlantic”. Ia nastere in Marea Caraibelor, Curentul Golfului – sau Gulf Stream – are doua mari cai de circulatie. Calea nordica duce apele calde tropicale pana in partea de nord a Peninsulei Scandinave.
Apele calde ale curentului incalzesc partea de nord a Europei. Caldura apei este transferata in atmosfera si apoi redistribuita de catre vanturi in zonele nordice ale Europei. In cazul in care Curentul Golfului se va incetini si mai mult, caldura ajunsa in partea de nord a Europei se va reduce si, ca urmare, temperatura medie va scadea.