Ai observat si tu ca in urma expunerii la apa pielea degetelor se increteste. Arata ca si cand au trecut anii si te simti batran. Un aspect care starneste hilarul, o situatie care in acelasi timp iti ridica un semn de intrebare. De ce se intampla asta? Raspunsul este simplu si care sa aiba in vedere partea utila.

Acele riduri ale pielii si in general la degete, atat la maini cat si la picioare caci aceste zone sunt cele mai expuse, sunt poate si un semnal a timpului indelungat cu expunere la apa. Cei mici adora aceasta situatie si li se pare si amuzant cand parca nu ar mai dori sa iasa din cada. De ce se intampla asta totusi?

In primul rand explicatia cu privire la incretirea pielii are in vedere necesarul de a apuca lucruri. Spre deosebire de situatia in care mainile sunt uscate si se intentioneaza strangerea unor lucruri in apa dificultatea este prezenta in comparatie cu cazul in care mainile sunt incretite dupa expunere la apa. Asta pentru ca pielea incretita permite mai usor strangerea de obiecte, ca si cand acel obiect nu ar putea sa alunece.

Insa in cazul aceluiasi studiu se relateaza ca aceeasi situatie avand mainile incretite, ude nus e observa un nivel util in a face aceeasi actiune de prindere a lucrurilor cand acestea sunt uscate, cand este vorba de un mediu uscat.

In al doilea rand asa cum studiile au aratat incretirea pielii este inevitabila caci in aceasta zona suprafata pielii nu are par, are mai putina keratina si fara sebum secretat. In mod concret ce se intampla cand stai prea mult in apa? Pielea absoarbe o cantitate mare de apa, se umfla si prin urmare rezulta acea incretitura caci se adapteaza mediului.

Cu totii o stim insa poate ca nu ne-am gandit niciodata in acest fel la ceea ce inseamna incretirea pielii la apa.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *