Aproape oricine are o adresa de email a primit la un moment dat si spam-uri. Acele emailuri sunt transmise in scop promotional, pentru a raspandi o serie de virusi ori pur si simplu sunt inutile. Indiferent de motivele pentru care sunt trimise, devin enervante la un moment dat si au potentialul de a fi chiar periculoase pentru securitatea datelor stocate pe computer. Cum putem evita sa primim atat de multe spamuri sau cum putem scapa mai usor de ele in cazul in care si-au facut aparitia?
Primul pas de facut este auto-protejarea. Exista disponibile online sisteme care blocheaza spam-urile, fie incluse in pachetul furnizorului de email, fie in cadrul altor programe software de tipul antivirusilor.
Odata asigurata protectia, trebuie verificata adresa de mail si trebuie identificat un model al mesajelor de tip spam. Sunt pe o tema comuna de obicei, provin de la aceeasi sursa sau au un acelasi scop. Tot ceea ce nu suna cunoscut ori familiar, tot ceea ce nu prezinta interes trebuie inlaturat, sters din adresa de email in totalitate si chiar blocat.
Daca gasiti in lista de spam un website la care v-ati abonat si care a inceput sa va trimita mesaje spam in exces, puteti sa va dezabonati cautand acel link de dezabonare care se gaseste in josul paginii de obicei.
Uneori poate fi de mare ajutor sa ai si o adresa de email de rezerva. Spamurile pot afecta o adresa de posta electronica pana in masura in care aceasta va ajunge sa transmita mai departe mesaje celorlalte contacte. Avand insa o adresa de email secundara, veti putea inlatura orice dubii si veti scapa de spam pe viitor.
Poate cea mai importanta regula legata de mesajele de tip spam este sa nu fie deschise ori sa nu se raspunda la ele. Un mesaj suspicios deschis, un atasament downloadat sau accesat poate sa duca la instalarea de spyware sau de virusi care sa pericliteze siguranta datelor.