Ucraina devine rapid centrul unei crize geopolitice care poate fi cea mai mare pe care a vazut-o Europa in secolul 21.
Cum a inceput criza politica din Ucraina, si cine sunt jucatorii majori?
Criza politica din Ucraina a inceput pe 21 Noiembrie, 2013, cand presedintele Viktor Yanukovych a abandonat un contract cu Uniunea European, alegand in schimb sa-si alinieze viitorul tarii cu Moscova. Stimulat de fostul prim ministru arestat pe atunci, Yulia Tymoshenko, un post pe Facebook de un jurnalist si activist Mustafa Nayem si alti activisti de pe retelele sociale care sperau ca tara lor se va inclina catre Uniunea Europeana, o multime au mers la Piata Independentei din Kive, zona in care a avut loc revolutia portocalie din 2004.
Activistii care au luat parte la marele protest spontan, l-au denumit „EuroMaidan” si o pagina oficiala de Facebook a avut cea mai rapida crestere din segmentul Ucrainean al retelei sociale intre 21 Noiembrie si 1 Decembrie.
Dispozitia era joviala. Acei oameni care s-au adunat in piata independentei au cantat cantece nationaliste si au scandat „Ucraina e Europa”. Intre timp, Kiev a apelat la Moscova pentru un plan de salvare financiar vanzand 15 milarde de dolari din obligatiunile guvernului Ucrainean.
Atunci criza interna a ajuns la punctul culminant.
In zilele, saptamanile si lunile ce-au urmat, autoritatile guvernului au executat o represiune brutala impotriva multimii care s-a adunat in Piata Independentei. Cel mai sangeros punct al crizei a fost in saptamana de pe 17 Februarie cand mai mult de 80 de oameni au fost ucisi in incaierari cu politia.
La sfarsitul saptamanii, puterile lui Yanukovych au fost reduse, si Yulia Tymoshenko a fost eliberata din inchisoare. Intr-un discurs, aceasta a spus ca Ucraina a terminat cu dictatorul. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Yanukovych si acesta a fugit in Rusia. Areniy Yatsenyuk a fost numit prim ministru interimar al Ucrainei si Oleksandr Turchynov a devenit presedintele activ.