creaturi mitice folclorcreaturi mitice folclor

Baba Yaga este probabil una dintre cele mai populare creaturi paranormale din foclorul est european si, potrivit cu legendele urbane, avea infatisarea unei femei in varsta foarte feroce si intimidante dupa aspect.

Potrivit lui Andreas John, autorul cartii Baba Yaga: The Ambiguous Mother and Witch of the Russian Folktale, Baba Yaga era o creatura cu mai multe fete, capabila de a inspira cercetatorilor sa o vada drept Nor, Luna, Moarte, Iarna, Sarpe, Pasare, Pelican sau chiar ca o Zeitate a Pamantului, ca o strabuna totemica matriarhala, ca o femeie initiatoare, ca o mama falica sau ca o imagine arhetipala. 

Antaeus era un urias cu puteri super mari pe care le-a mostenit de la tatal sau, Poseidon (zeul marilor), si de la mama sa, Gaia (Pamantul), insa care devenea slab odata ce era ridicat in aer. Era tipul batausului si agresorului care ar fi trait undeva in desertul libian si ar fi provocat pe oricine ar fi avut nefericitul noroc de a trece peste teriroriile sale la un meci de wrestling, in cele din urma ucigandu-l, si apoi colectand craniile pentru ca mai pe urma, cand avea suficiente sa ii construiasca un templu cu aceste trofee lui Poseidon.

Insa, intr-o buna zi norocul acestuia a devenit nenoroc, oricum, din cauza faptului ca trecatorul ce pasea pe teritoriile sale era nimeni altul decat Heracle (Hercule), care era in drumul sau spre Gradina Hesperidelor pentru a-si completa cea de-a unsprezecea sarcina ce i-a fost data. Antaeus a facut greseala fatala de a-l provoca pe Heracle, si odata ce eroul i-a descoperit creaturii punctul slab, l-a ridicat in aer si apoi l-a zdrobit cu capul de o piatra.

Puternicul si curajosul Dullahan era un calaret fara cap regasit in mitologia si folclorul irlandez. Inca de secole, irlandezii au crezut in existenta acestuia, in special in timpul Evului Mediu, si a fost descris drept un calaret al mortii care calatorea pe un cal negru si rauvoitor si cu capul sau decapitat sub brat.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *