Asigurari

Asigurarile sunt direct afectate de modificarile climatice. Se estimeaza ca numarul catastrofelor naturale s-a triplat fata de anii 1960, iar din acestea, 35 – 40 % se datoreaza incalzirii globale.

Transport

Drumurile, pistele de aterizare, caile ferate, conductele pot fi afectate de variatiile de temperatura mai mari, pot avea o durata de serviciu mai mica si pot necesita intretinere sporita. De exemplu, topirea permafrostului poate afecta aeroporturile.

Inundatii

Ridicarea nivelului marii duce la acutizarea problemelor inundatiilor, in special a zonelor foarte joase, cum sunt cele din Olanda, Bangladesh si la Venetia. In zonele inundabile traiesc adesea comunitati foarte sarace, deoarece este singurul teren fertil la care au acces. Saracia face sa nu poata plati asigurari, ceea ce face sa nu-si poata compensa pierderile in caz de dezastre naturale.

Trecerea de nord-vest

Topirea gheturilor arctice in perioada de vara poate deschide trecerea de nord-vest, care in 2007 s-a deschis navigatiei in mod natural pentru prima oara in istorie. Acest lucru scurteaza cu cca. 5000 de mile marine (9000 km) rutele navelor intre Europa si Asia, in special a petrolierelor care nu pot trece prin Canalul Panama.

Sanatate

Cresterea temperaturilor mareste riscul afectiunilor cardiovasculare si mareste concentratiile de ozon troposferic, care este un poluant care poate produce astm bronsic. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) apreciaza ca procesul de incalzire globala este vinovat de moartea anuala a 150 000 de persoane si imbolnavirea altor 5 milioane din cauza valurilor de caldura sau a diferitelor calamitati naturale declansate de acest proces.

In Romania, in iunie 2008 canicula a determinat 187 de cazuri care au necesitat ajutor medical, din care 139 in Bucuresti.

Aparare

Implicatiile incalzirii globale din punct de vedere militar au fost examinate de Consiliul Consultativ Militar (engleza Military Advisory Board), un grup de generali in retragere ai SUA, care au relevat cateva aspecte:

Acutizarea conflictelor in zonele afectate de dezastre provocate de schimbarile climatice;
Migrarea populatiilor din zonele afectate de dezastre;
Probleme privind dependenta energetica.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *