Atunci cand un scriitor nu este atat de interesat de catre un subiect despre care ii este dat sa scrie sau daca nu prea stie cu ce sa inceapa referitor la acel subiect, asta pentru ca nu prea il pasioneaza, atunci inseamna ca respectivul scriitor are parte de un blocaj scriitoricesc.
Pentru acele momente cand ti se poate intampla asa ceva, ai putea sa te axezi totusi pe cele mai mici elemente pe care le cunosti despre acel subiect, sa te informezi asa cum trebuie despre acel topic si sa iti notezi pe ceva cate o idee despre ceea ce ai aflat si despre ceea ce crezi tu in legatura cu acel subiect. Asta te va ajuta sa treci mai departe si sa dezvolti ideea pentru a compune un articol intreg.
Un alt motiv pentru care un blocaj scriitoricesc poate sa apara este din cauza presiunii din spatele muncii. Atunci cand un client face prea multe presiuni asupra scriitorului caruia i-a acordat o sarcina, acesta din urma poate sa se piarda cu firea si sa se teama ca nu mai poate respecta deadline-ul si chiar topicul a ceea ce trebuie sa scrie.
De fapt, un astfel de tip de blocaj poate aparea cu preponderenta in facultate, atunci cand un mare articol dintr-un ziar poate conta foarte mult pentru nota sau media unui student, mai ales daca acesta este la Jurnalism. Atunci cand scriitorul incepe sa scrie, se pare ca nicio propozitie nu mai este potrivita pentru produsul final al compozitiei pe care o are de creat. Cu toate acestea, nimic nu se face, si scriitorul devine extrem de stresat si chiar poate ajunge in punctul in care nu mai poate scrie nimic.
Principala idee dspre cum ai putea sa opresti acest lucru de la a se intampla este de a-ti lua cinci minute pauza in timpul procesului de scriere pentru a te mai linisti. Daca cineva se ingrijoreaza cu referire la produsul final al compunerii sale, foarte putine se vor intampla.