Equity Invest este la momentul actual una din cele mai cunoscute case de brokeraj din Romania. Conform unui analize lansate de ei, in perioada 1-27 ianuarie 2014 leul a inregistrat o depreciere semnificativa, de 1,6% fata de euro pe pietele financiare. Moneda nationala stabileste astfel cel mai slab inceput din 2010 pana in prezent. Cum afecteaza piata aflati in randurile ce urmeaza.
Deprecierea leului a fost inregistrata in doua etape, prima din ele in contextul intrarii massive pe cumparare pe dolarul American si cea de-a doua din cauza masurilor de relaxare a politiciii monetare, program demarat de BNR inca din primavara anului 2013.
Am gasit mai multe informatii furnizate de Equity Invest pe economica.net. Potrivit directorului general adjunct al casei de brokeraj, investitorii au intrat masiv la cumparare pe dolarul american mai ales datorita masurilor de contractie monetara din SUA. In raport cu euro, leul a scazut cu 0,7 % numai in primele 7 zile din ianuarie. Si alte monede au avut de suferit. Coroana ceha si zlotul au inregistrat scaderi de aproape 0,6% iar forintul a avut si mai mult de suferit, fiind mai slab cu peste un procent.
Tot Equity Invest informeaza ca cea de-a doua etapa de depreciere a leului din ianuarie a fost cauzata de masurile BNR. Intrand intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara in anul 2013 si reducand dobanda de referinta la 5% in iulie, Romania a incheiat anul trecut cu o valoare a dobanzii cheie de 4%.
O depreciere si mai mare a leului a fost evitata multumita rezultatelor slabe inregistrate pe piata Americana a muncii. Astfel, a crescut oarecum apetitul pentru risc si monedele regionale au fost oarecum sustinute sau stabilizate, a conchis Cosmin Enache, director general adjunct Equity Invest.
Se mai intampla!