caine depistator de cancercaine depistator de cancer

Stiti ce pot cainii mirosi mai bine decat oamenii? Cam absolut orice. Acest simt foarte dezvoltat al cainelui a fost superputerea lui de foarte mult timp. Acest lucru le-a fost de ajutor in natura, iar mai nou, acestia pot depista bombe si cocaina, fiind cunoscuta si abilitatea lor de a ajuta la gasirea personalor disparute. Acum, acestia si-au marit teritoriul de la razboiul contra terorii si razboiul contra drogurilor catre razboiul contra cancerului.

Se pare ca celulele canceroase contin o serie de chimicale pe care cainii le pot simti prin miros, iar doctorii de la Penn Vet Working Dog Center din Philadeplhia lucreaza pentru a a folosi puterea aceasta. Telul lor este sa produca senzori prin nanotehnologie care pot sa depisteze cele mai mici tesuturi canceroase, uneori mai mici decat 1/100.000 din densitatea unei foi de hartie.

O etalare remarcabila a acestei abilitati a fost observata de catre un reporter de la „New York Times”, cand un caine, numit McBaine, s-a plimbat pe langa o roata cu 12 simulari de brate, fiecare avand un flacon cu sange, iar unul dintre acestea avand foarte putin continut canceros. Incredibil, dar a fost capabil sa detecteze flaconul canceros – si tot ce-a vrut ca recompensa a fost sa se joace cu o minge de tenis.

Catelusii se pricep cel mai bine sa adulmece cancerul ovarian si de prostata. Intr-un studiu s-a aratat ca aceste animalute dragute pot sa adulmece cancerul doar mirosind urina, cu o acuratete de 98%, fiind o rata mai mare decat cea oferita de catre testul Prostate Specific Antigen, folosit pentru a detecta boala in faza incipienta.

Deci, pe langa faptul ca sunt prieteni fideli si alte studii au aratat ca acestia ne si iubesc inapoi, cainele se dovedeste inca o data util pentru om. 1-o in razboiul caini versus pisici, nu-i asa?

De admin

Un comentariu la „Catelusii pot sa depisteze cancerul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *