Skip to content

Catelusii pot sa depisteze cancerul

Stiti ce pot cainii mirosi mai bine decat oamenii? Cam absolut orice. Acest simt foarte dezvoltat al cainelui a fost superputerea lui de foarte mult timp. Acest lucru le-a fost de ajutor in natura, iar mai nou, acestia pot depista bombe si cocaina, fiind cunoscuta si abilitatea lor de a ajuta la gasirea personalor disparute. Acum, acestia si-au marit teritoriul de la razboiul contra terorii si razboiul contra drogurilor catre razboiul contra cancerului.

Se pare ca celulele canceroase contin o serie de chimicale pe care cainii le pot simti prin miros, iar doctorii de la Penn Vet Working Dog Center din Philadeplhia lucreaza pentru a a folosi puterea aceasta. Telul lor este sa produca senzori prin nanotehnologie care pot sa depisteze cele mai mici tesuturi canceroase, uneori mai mici decat 1/100.000 din densitatea unei foi de hartie.

O etalare remarcabila a acestei abilitati a fost observata de catre un reporter de la „New York Times”, cand un caine, numit McBaine, s-a plimbat pe langa o roata cu 12 simulari de brate, fiecare avand un flacon cu sange, iar unul dintre acestea avand foarte putin continut canceros. Incredibil, dar a fost capabil sa detecteze flaconul canceros – si tot ce-a vrut ca recompensa a fost sa se joace cu o minge de tenis.

Catelusii se pricep cel mai bine sa adulmece cancerul ovarian si de prostata. Intr-un studiu s-a aratat ca aceste animalute dragute pot sa adulmece cancerul doar mirosind urina, cu o acuratete de 98%, fiind o rata mai mare decat cea oferita de catre testul Prostate Specific Antigen, folosit pentru a detecta boala in faza incipienta.

Deci, pe langa faptul ca sunt prieteni fideli si alte studii au aratat ca acestia ne si iubesc inapoi, cainele se dovedeste inca o data util pentru om. 1-o in razboiul caini versus pisici, nu-i asa?

One Comment

  1. Catelusii? Stiam ceva de pisici ca se pun pe locurile care sunt afectate ale corpului uman, dar cainii? hmm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *