caini

Daca esti iubitor de animale si esti stapanul unui caine, cu siguranta iti vei dori sa ii arati lumea, iar patrupedul tau iubit va fi capabil sa identifice oamenii nesimtiti din jurul tau.

cainiOamenii de stiinta de la Universitatea Kyoto au realizat un experiment pe trei grupuri de 18 caini care au interactionat cu stapanii lor dar si alte personaje care au avut rol intr-o anumita situatie. Stapanii cainilor au fost nevoiti sa deschida o cutie, pe care nu puteau sa o desfaca si au fost nevoiti sa ceara ajutorul unui strain din camera. In primul grup, persoana straina a refuzat sa-si ofere ajutorul. In cel de-al doilea grup, strainul a acceptat sa ajute, iar in cazul celui de-al treilea grup, persoana straina s-a comportat intr-un mod neutru.

Dupa ce au fost martori la acest lucru, cainii au fost mai predispusi de a accepta mancare de la observatorul neutru, mai degraba decat de la cei care au refuzat sa ii ajute pe stapanii lor. Cainii din celelalte doua grupuri nu avut avut niciun fel de problema de a accepta mancare de la straini. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru dovedeste ca uneori cainii pot realiza evaluari emotionale a oamenilor si le pot aplica in mod social. Nici oamenii cu varste mai mici de trei ani nu sunt capabili sa faca acest lucru.

Cainii, asemeni oamenilor

Kazuo Fujita, profesor in psihologia cunoasterii de la Universitatea Kyoto declara ca „am descoperit, pentru prima data, ca cei mai multi caini pot realiza evaluari emotionale si sociale a oamenilor, indiferent de interesul lor direct. Abilitatea este un factor cheie in construirea unei societati de colaborare, iar aceast studiu arata ca patrupedele impartasesc aceasta abilitate cu oamenii.”

Nu este pentru prima data cand s-a facut aceasta constatare. Un alt studiu, realizat in Marea Britanie, a descoperit ca, cainii percep discursurile asemeni oamenilor, iar cercetatorii din California au descoperit ca gelozia poate fi un sentiment experimentat de caini.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *