mozaic
mozaic

Mozaicul poate fi pus pe o varietate de suprafete si, atat timp cat sunt urmate procedurile corecte, acesta va rezista in timp, va fi impermeabil si va avea finisaje profesioniste. In mod traditional, mozaicul a fost pus pe un pat de ciment. In zilele noastre, insa, putem crea opere din mozaic pe lemn, pe mobila veche, pe ceramica, pe teracota sau pe fibra de sticla. Este indicat sa se lucreze pe o suprafata plana, egala, pentru obtinerea unei opere de calitate superioara.

Baza suprafetei trebuie sa fie rigida. Spre exemplu, placile de pal sunt flexibile iar mozaicul se va dezlipi acolo unde baza se va misca. Asadar, un strat subtire de lemn ar trebui insurubat pe aceasta suprafata. Lemnul este o baza foarte buna, dar daca opera va sta in exterior sau va veni in contact cu apa lemnul trebuie sa fie tratat special pentru a rezista la aceste intemperii.

Pregatirea suprafetelor este un pas foarte important. Cele mai multe suprafete cu care se lucreaza, precum lemnul, betonul, trecota, mobila veche sunt poroase, asadar acestea trebuie sigilate cu un adeziv lemn, alb. Acesta imbunatateste puterea de lipire a adezivilor si face mozaicul mai rezistent si impermeabil. Inainte de sigilare este important ca suprafata sa fie curatata foarte bine.

Dupa ce suprafata a fost pregatita in mod adecvat, exista mai multe metode de a lipi piesele de mozaic. Alegerea tehnicii depinde de locul unde acesta este situat si de preferintele personale. Metoda directa implica plasarea materialului direct pe suprafata de lucru. Metoda indirecta implica crearea mozaicului in alta parte si instalarea lui ulterioara.

Prin metoda indirecta sau inversa mozaicul este construit pe dos pe o bucata de hartie maro. Aceasta este o metoda interimara ce permite lucrul intr-o pozitie confortabila, departe de locul final al operei. Aceasta metoda presupune urmatorii pasi:

  1. Transferarea desenului in mod invers pe o hartie maro folosind lipici alb diluabil in apa (solutia va contine jumatate apa, jumatate lipici);
  2. Distribuirea unui adeziv pe baza de ciment pe baza locului final al mozaicului, pieptanat apoi cu un distribuitor pentru adeziv zimtat;
  3. Plasarea mozaicului de pe hartie cu atentie pe patul de adeziv si presarea acestuia in intregime, folosind o mica placa dreapta
  4. Lasarea adezivul sa se aseze complet, apoi umezirea hartiei cu un burete si apa calduta. Dupa cateva minute se jupoaie cu atentie hartia. In cele din urma se cimenteaza mozaicul astfel expus.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *