Anvelopa este o bucata rotunda dintr-un cauciuc pozitionata la rotile de la diferite tipuri de vehicule sau masini. Aceasta are ca rol principal permiterea contactului de aderenta si frecare cu pavajul, permitandu-se astfel acceleratia, franarea si conducerea vehicului. Dupa modul lor de utilizare, acestea pot fi anvelope vara, de iarna sau mixte (pentru toate anotimpurile). Dupa modul de constructie exista anvelope radiale si diagonale, primele fiind cele standard pentru majoritatea masinilor moderne. Acestea mai pot fi anvelope de sosea sau off road.
Anvelopele de vara
Pentru perioada dintre lunile aprilie si octombrie, cauciucurile de vara sunt de departe cea mai corecta modalitate de echipare a autoturismului dumneavoastra, deoarece acestea ofera cea mai buna aderenta pe sosea, indiferent daca aceasta este umeda sau uscata. Acestea trebuie sa corespunda cerintelor si standardelor de siguranta, de aceea este recomandat sa alegeti anvelope bune, pentru a nu avea probleme mai tarziu.
Un beneficiu al cauciucurilor de vara, spre deosebire de cele de iarna, il reprezinta faptul ca acestea raman inflexibile chiar si daca temperatura urca foarte mult. Acest lucru inseamna ca se reduce rezistenta la rulare si uzura, ducand la un confort mai ridicat la condus si reducand zgomotul produs. Un alt avantaj al anvelopelor de vara il reprezinta faptul ca vor duce la consumarea unui nivel mai redus al combustibilului.
Deoarece vremea poate sa fie imprevizibila pe timpul verii, alternand intre vreme caniculara si ploi, aceste anvelope prezinta caneluri, bloncuri masive si tip protectie pentru jante. Toate informatiile despre produs (diametrul jantei, indicele de greutate, latimea sectiunii etc) se gasesc pe peretele lateral al anvelopei.
Se recomanda ca anvelopa de vara sa aiba o adancime minima a profilului de 4 mm – daca aceasta valoare este depasita, aderenta pe sosea va scadea considerabil. Potrivit legislatiei in vigoare, adancimea minima este de 1,6 mm, insa adancimea recomandata de politia rutiera este de 2,5 mm, iar in cazul anvelopelor tale ajungand la 3 mm. A se retine ca un profil prea mic va creste riscul acvaplanarii.
Anvelopa trebuie schimbata tinand cont de conditiile in care a fost exploatata si intretinuta. Acestea sunt scoase din uz din mai multe motive posibile, precum uzura, deteriorari sau diferite accidente, precum pene, taieturi, lovituri, galme etc. De aceea, acestea trebuie inspectate la cel putin doua saptamani, acest lucru ducand la prelungirea duratei de viata.