Toti parintii sunt foarte grijulii atunci cand vine vorba despre alimentatia celor mici. De regula, parintii administreaza destul de multa mancare copiilor in speranta ca acestia trebuie sa creasca cat mai mult si sa fie cat mai sanatosi. Probabil ca ati auzit cum unii parinti isi invata copilul ca el va creste in functie de cat mananca. Toti copii isi doresc sa fie considerati mari si cu responsabilitati chiar daca parintii nu ii considera asa. Ei isi doresc sa fie considerati mari si capabili sa faca anumite lucruri.
Un copil nu trebuie sa fie educat astfel, insa aceasta greseala se gaseste destul de des in randul parintilor. Datorita unor culturi sau a unor principii, unii parinti considera ca un copil mai slab este un copil subnutrit. Ei bine, acest lucru nu este deloc adevarat mai ales ca fiecare copil creste in functie de ereditate sau de alti factori.
Copii au format simtul saturatiei si cu siguranta va sti cand trebuie sa se opreasca din mancat. In momentul in care incep sa planga din cauza anumitor disconforturi, parintii au tendinta de a alina durerea copilului prin alimentatie. Sigur, supra-alimentatia creaza alte disconforturi si tot asa. Este normal ca micutul sa se simta rau daca nu ii tratam adevaratele dureri. Iata ce poti sa faci pentru a preveni aupra-alimentatia:
In primul rand trebuie sa respecti toate semnalele pe care le transmite copilul. In momentul in care nu mai vrea sa manance nu trebuie sa ii mai dai copilului mancare. De asemenea, daca observi ca micutul incepe sa planga si tocmai i-ai dat sa manance, verifica-i scutecul, ia-l in brate, scoate-l la are si da-i o suzeta. Incearca sa ii pacalesti senzatia de foame daca copilul si-a format un prost obicei din a manca fara rost. Nu adauga lapte in beberon sau nu forta copilul sa manance tot beberonul cu lapte daca el reufza acest lucru.